היין האציל של פלם
  מאת רן בירון

שתף:
יקב פלם מוכר כבר שנים רבות כאחד המובילים את מהפכת איכות היין הישראלי. תחת ידיו של היינן גולן פלם כבר נוצרו יינות שזכו לביקורות נלהבות, מחמאות ומדליות. למרות כל זאת, רק אחרי עשר שנות קיומו של היקב הם החליטו כי הגיע הזמן להפיק יין דגל במלוא מובן המילה ואכן, בימים אלו, ארבע שנים לאחר בציר 2008, השיקו את היין הנכסף - נובל 2008.



עסק משפחתי. עומדים: האחים גולן (מימין), גפן וגלעד. יושבים: אבא ואמא


את ההשקה בחרו אנשי פלם לערוך בגן ובמסעדה של מלון הבוטיק אלגרה, פינת חמד נפלאה בעין כרם, בואכה ירושלים. גלעד פלם (אחיו של גולן) הסביר: "בחרנו את אלגרה לעריכת ההשקה כי אנחנו מרגישים שהרי ירושלים הם הסביבה הבייתית שלנו. גם היקב וגם חלק מהכרמים נמצאים ממש בקרבת מקום. חשבנו כי המאמץ שלכם לעלות לכאן, במקום שאנחנו נרד לתל אביב, מוצדק." אכן, אי אפשר שלא להסכים עם גלעד.

המשיך גלעד והסביר כי הנובל 2008 מסכם עשר שנות פעילות, לימוד הכרמים, התנסות בתהליכים ורצון עז לעשות משהו עילי יותר מכל מה שנעשה עד כה. ביין הזה, מחפשים האחים יתר הקפדה, דיוק, אלגנטיות ולאו דוקא בומבסטיות של טעמים וכל זאת על פי תפיסת העולם שלהם שיינות צריכים ללוות אוכל ולא להאפיל עליו.

גולן הסביר את מקור השם נובל. שורשיו היינניים מקורם באיטליה. את התואר השני בייננות עשה באוניברסיטת פיאצ'נזה שליד מילאנו ולאחר מכן השתלם ביקב קרפינטו שבטוסקנה. שם בילה ימים ארוכים במרתפי היקב וליבו נשבה בקסמם של יינות הווינו נובילה דה מונטפולצ'אנו. השאיפה להתקרב לאיכותם של יינות אלו פעמה בליבו במשך שנים ועכשיו כאשר היין שחלם עליו עומד בפתח, החליט לאמץ את השם נובל בעקבות הנובילה האיטלקי.

הנובל 2008 אינו עשוי מסנג'ובזה, אבל משקף, אומר גולן, את החלום שלו לייצר יין עשיר, קטיפתי, אשר מסכם את ההתפתחות של יקב פלם במהלך עשר שנותיו הראשונות. במילותיו של גולן: "יין שתמיד חלמתי עליו – יין עם לב ישראלי ונפש אצילה".



הנובל 2008 מורכב מ 61% קברנה סוביניון, 28% מרלו, ו 11%פטי וורדו, מחלקות הכרמים הטובות ביותר בכרם דישון ובכרם בן זמרה שבגליל ובכרם מטע שבהרי יהודה. הענבים נבצרים בשעות בוקר מוקדמות בבציר ידני סלקטיבי מגפנים בוגרות שהניבו יבולים מאד נמוכים. ביקב עוברים הענבים מיון קפדני ורק הטובים ביותר נבחרים לייצור יין זה.

לא בכדי מציין זאת גולן. הוא חוזר שוב ושוב על תפיסת העולם שלו שהיין למעשה מיוצר קודם כל בכרם. חומר הגלם האיכותי הוא הבסיס לעשיית יינות איכותיים ובכך אין פשרות. לאחר המייון הקפדני תסס היין כעשרים יום, על הקליפות ולאחר מכן סחיטה, מספר שפיות ומעבר להתיישנות. היין התיישן בחביות עץ אלון צרפתיות, בשנה הראשונה כל זן בנפרד ואחר כך הממסך כולו שנה נוספת. לאחר הביקבוק התיישן היין עוד כשנתיים במרתפי היקב. לדעתו של גולן, היין ימשיך להשתבח כ 12-15 שנים מיום הבציר.



במהלך דברי ההסבר המפורטים כבר היה היין בכוס והיתה לי האפשרות לטעום אותו במשך שעה ארוכה. יתרה מזאת, נמזג במקביל גם הנובל 2009, אשר נמצא עדיין בחביות, כך שמעבר לטעימה עצמה, ניתן היה גם לחוש בהתפתחות תהליך ההתייצבות של היין לקראת ביקבוקו.

נחזור לרשמי האישיים מהנובל 2008. צבעו רובי כהה בוהק, אטום לחלוטין. מעלה ניחוחות פירותיים ופרחוניים מאופקים, מאד נעימים. החך פוגש פרי בשל יחד עם חומציות מודגשת מרעננת, באיזון מושלם עם טאנינים מרוככים המלטפים את החך. המרקם מאד רך, קטיפתי, בעל גוף מלא וסיומת מאד ארוכה בעלת אופי יבש. השהות הארוכה בכוס העלתה ניחוחות וטעמים נוספים שלא הורגשו מיד לאחר המזיגה. נהניתי מכל לגימה. אכן יין דגל אשר מכבד את יוצריו. מחירו 230 ש"ח.
לכל הכתבות     הוסף תגובה
שתף: