דומיין קריסטיה שאטונף
  מאת רן בירון

שתף:

רשת חנויות דרך היין, בבעלות משפחת שקד, ממשיכה במסורת של מפגשי טעימות יין בהנחיית אורחים מיקבים שונים בעולם, אשר יינותיהם מופצים על ידם בארץ והפעם, אורח משאטונף דו פאפ, אשר בעמק הרון. שמחנו לפגוש את בפטיסט גרנאון (Baptiste Grangeon), דור שלישי לסבו, לאטיין גרנאון, אשר הקים את יקב קריסטיה לפני כשבעים שנה, בחלקו המזרחי של אזור שאטונף דו פאפ.

בעת היווסדו כלל הדומיין 20 דונם בלבד. כיום כוללת האחוזה 580 דונם כרמים מתוכם 200 בשאטונף דו פאפ, 200 בקוט דו רון והיתר בסיווג Vin de Pays. היקב מנוהל כיום על ידי בני הדור השלישי והאורח, איש יין מובהק בהשכלתו ובחינוכו, על ברכי סבו, ממלא בו את תפקיד מנהל היצוא.


בפטיסט גרנאון, דור 3

בראשית ימי האחוזה, הזן השולט היה גרנאש. במהלך השנים, נטעו זנים נוספים, בעיקר סירה ומורבדר, אשר מנסיון המשפחה, התאימו מאד לטרואר שלהם. מרבית שטחי הנטיעות הינה על קרקע טיט חולית באזור אקלימי קריר יחסית, אשר, לדברי האורח, תורמים להתפתחות עפיצות רכה נעימה לחך. חלק אחר של האחוזה נטוע על אדמת חלוקי נחל גדולים, אשר מוכרים בד"כ כמאפיינים הקלאסיים של אזור שאטונף דו פאפ, אשר שומרים על חום יציב גם לפרק זמן לאחר שקיעת השמש ותורמים להבשלה פנולית ואלכוהולית אופטימלית. השילוב של שני סוגי הטרואר, מסביר האורח, מקנים ליינותיהם עושר ניחוחות וטעמים, מורכבות ופוטנציאל התיישנות ארוך.


רשמי טעימה:

Cristia Ventoux 2014
מבוסס על 60% ענבי גרנאש ו 40% ענבי סירה מכרמים באזור קוט דה וונטו בעמק הרון. התסיסה וההתיישנות נמשכו כשבעה חודשים במיכלי בטון ונירוסטה. טעמתי ונהניתי מיין קל, ללא יומרות, בעל גוף רזה עד בינוני, נעים לחך, מרענן, אשר מעניק תמורה נאותה למחירו, 49 ש"ח.



Cotes du Rhone 2015
מבוסס על 100% ענבי גרנאש מגפנים בנות 40 שנה בעמק הרון, אשר תססו והתיישנו כשישה חודשים במיכלי בטון. גם יין זה אינו יין ענק אבל עשיר יותר מקודמו, מאד פירותי, רך, נעים לחך ומעניק תמורה מצויינת למחירו, 64 ש"ח.



Châteauneuf du Pape Tradition 2015
בניגוד למרבית יינות שאטונף המבוססים על ממסך של מספר זנים, יין זה מבוסס על 100% ענבי גרנאש, אשר נבצרו בשאטונף דו פאפ. כ 50% מהיין התיישן בחביות עץ והיתר במיכלי בטון מסורתיים. ביין זה חשתי עלית מדרגה משמעותית ביותר לעומת שני הקודמים. עושר פרי, מורכבות, עפיצות מלטפת, חומציות מודגשת, מתיקות מאופקת וסיומת ארוכה. האורח הגדיר את היין הזה כ Entry Level של יינות היקב. הלוואי על כולנו "יין כניסה" כזה. אהבתי מאד. מחירו 145 ש"ח.



שלושת היינות הראשונים שטעמנו, נמצאים במלאי ברשת חנויות "דרך היין" היינות הבאים, הובאו מארכיון היקב, במיוחד לטעימה הנוכחית . קרוב לוודאי שהראשון שבהם, מבציר 2012, אשר לדברי האורח הוא היין הקלאסי שלהם, יגיע לארץ, בכמות מוגבלת, בחודשים הקרובים.



Châteauneuf du Pape Cuvée Classic 2012
מבוסס על 70% ענבי גרנאש, 15% ענבי סירה ו 15% ענבי מורבדר מכרמים בני למעלה מחמישים שנה באזור שאטונף דו פאפ, אשר חלקם התיישנו כשישה עשר חודשים במיכלי בטון וחלקם בחביות עץ בנות שנתיים ושלוש שנים. היין עשיר בטעמיו ובניחוחותיו, מציג פירות יער בליווי תיבול עז, חומציות ומתיקות מאופקות וסיומת ארוכה מענגת. לדברי האורח, מחירו בצרפת כ 30 יורו.

Châteauneuf du Pape Cuvée Grand Pin 2011
גם יין זה מבוסס על ענבי גפנים בנות כחמישים שנה מאזור שאטונף דו פאפ, אלא שהפעם כולו גרנאש. בשונה מהקודמים, יין זה עבר התיישנות בת 24 חודשים בחביות עץ בנות 600 ליטר.
לטעמי, היין מתוק מידי, אבל יש לו גם תכונות חיוביות רבות. הוא בעל גוף מלא, חומציות טובה, עפיצות מרוככת, טעמי ליקר דובדבנים בליווי תיבול נעים לחך וסיומת ארוכה. לדברי האורח, יוצרו ממנו רק 3,000 בקבוקים והוא נמכר בהצלחה בארצות הברית . מחירו בצרפת 72 יורו.

Châteauneuf du Pape Cuvée Vieilles Vignes 2010
עברנו לגפנים מתבגרות יותר, או מזדקנות, תלוי איך מסתכלים על זה. יין זה מבוסס על 100% ענבי גרנאש מכרם בן שמונים שנה באזור שאטונף דו פאפ. כבר טעמתי בעברי ייו מזינפנדל בן 120 שנה בפאסו רובלס בקליפורניה ויין מגפנים אפילו בוגרות יותר בווגה סיסיליה, כך שהיו לי ציפיות בכיוון "השמיים הם הגבול" אבל לא יצאתי מעורי. לטעמי, היין מזכיר פורט בשל, בעל מתיקות בולטת. גם רמת האלכוהול הגבוהה (16.5%) תורמת להיותו כבד ועוצמתי. חובבי הז'אנר הזה יהנו ממנו. אני מעדיף יינות שאטונף עדינים יותר. מחירו בצרפת 60 יורו.

Châteauneuf du Pape Cuvée Renaissance 2009
עוד יין מגפנים בוגרות., מבוסס על 60% ענבי גרנאש בני 100 שנה ו 40% ענבי מורבדר בני 50 שנה, מאזור שאטונף דו פאפ, אשר התיישנו בחביות בנות שנתיים ושלוש שנים, כשנה וחצי. יין זה טעם לחיכי הרבה יותר מאשר הקודם (טעם אישי. לגיטימי בהחלט). מצאתי בו הרבה פרי מרוכז, תיבול עז, עוצמה, מורכבות וסיומת ארוכה מאד. להערכת האורח, יין זה יכול להמשיך להשתבח בבקבוק עוד כעשרים שנה. מחירו בצרפת 50 יורו.

לסיכום, טעמנו שני יינות קלאסיים של יקב קריסטיה מבצירי 2007 ו 2006 אשר נמזגו מבקבוקי מגנום וירבעם.


עמוס רביד וחבר

Châteauneuf du Pape Cuvée Classic 2007 Magnum
Châteauneuf du Pape Cuvée Classic 2006 Jeroboam
שני הבצירים מבוססים על 90% גרנאש ו 10% סירה מכרמים בני 50 שנה בשאטונף דו פאפ.
שניהן התיישנו במיכלי בטון במשך 18 חודשים והם מאד דומים בסגנונם. שניהם בעלי גוף מלא ומעלים ניחוחות של דובדבנים ופטל בליווי תיבול עז של פלפל שחור. להערכת האורח, לבציר 2006 יש פוטנציאל התיישנות ארוך יותר מזה של בציר 2007. אהבתי את היינות האלה, אבל מאחר ושניהם יינות ארכיון, הסיכוי לטעום אותם שנית הוא רק במסגרת אירוע מיוחד בשנים הבאות ביקב. לקחתי ברצינות את הזמנת האורח, אולי כבר בקיץ הקרוב.


רן בירון והאורח

לכל הכתבות     הוסף תגובה
שתף: