משווק חדש ליקב אלכסנדר
  מאת רן בירון

שתף:
יקב אלכסנדר וספיריטים סחר יוצאים לדרך שיווקית חדשה.

חברת ספיריטים סחר בע"מ (Spiriteam Trade Ltd.) ויקב אלכסנדר הודיעו על גבוש הסכם לפיו תשווק ספיריטים את יינות יקב אלכסנדר בארץ. ספיריטים, בהנהלת דן שקל, מוכרת לציבור הרחב כיבואנית של מותגי אלכוהול רבים וביניהם מותג הוודקה ההולנדי הנודע, ואן גוך. החבירה ליקב אלכסנדר, בבעלות ובניהול יורם שלום, היא כניסה ראשונה של ספיריטים לתחום היין. במפגש שקיימו לאחרונה ביקב, במושב בית יצחק, באווירה חגיגית ומאד ייננית, בין דוודי היין והחביות, מלווים בריחות היינות בשלבים שונים של תהליך ייצורם, הציגו דן שקל ויורם שלום את ה"אני מאמין" שלהם עם היציאה לדרך המשותפת.


יורם שלום (מימין) ודן שקל

יקב אלכסנדר הוקם בשנת 1996 על ידי יורם שלום בנחלה המשפחתית ונושא את שם אביו, אלכסנדר שלום ז"ל ממנו, לדברי יורם, "קיבל את ההשראה ואת האהבה ליין והוא ממשיך מסורת משפחתית בת 120 שנים שהחלה באיטליה ובתוניס, שם ייצרו סבו ואביו יין ביתי". עוד, ממשיך ומצהיר יורם שלום כי "עשייתו משלבת מסורת ותרבות יין משפחתית, תשוקה ויצירתיות, לצד ידע עדכני וטכנולוגיה חדשנית".
בהמשך דבריו משבח יורם את הכורמים איתם יש לו הסכמים לטווח ארוך אשר שוקדים, בפיקוחו, על קפדנות הטיפול בכרמים כדי להגיע לאיכות הטובה ביותר של חומר הגלם, שמגיע בסופו של דבר ליקב.

יורם שלום מאמין כי (ציטוט מלא של דבריו) "הגישה האינטימית המעניקה יחס אישי לכל חבית ולכל בקבוק – מאפשרים לנו לייצר יין אקסקלוסיבי, ברמה בינלאומית ובאיכות בלתי מתפשרת". יקב אלכסנדר מייצר כיום כ 50,000 בקבוקים בשנה, במספר סדרות. כ 80% מתפוקת היקב מיוצא לחו"ל. לדברי יורם שלום, היקב עומד פחות או יותר באותה כמות שנתית ואינו מתיימר לגדול בשנים הבאות בכמות, אלא להמשיך ולהתרכז באיכות בלבד.



מנכ"ל ספיריטים סחר, דן שקל, בעברו מנכ"ל ג'יימס ריצ'רדסון וסמנכ"ל כספים ביקב כרמל, כאשר עוד קראו לו כרמל מזרחי, אמר כי "זיהה ביקב אלכסנדר איכות ויוקרה שהתאימו לפורטפוליו המוצרים של חברתו והוא מאמין כי יחד הם יקדמו את החזון של יין משובח בישראל". מטרת החיבור, המשיך והוסיף דן שקל, "היא להפוך את היקב למותג ישראלי המסוגל להתחרות בשוק היינות בישראל, המיובאים והמקומיים, ולהפוך לגורם מוביל בענף".

עד כאן, הצהרות יפות ומחייבות של שני השותפים לדרך. המבחן של שניהם ימשיך להיות בכוס היין ובכושר שיווקה. יורם כבר הוכיח שהוא יודע לייצר יינות איכותיים. על דן להוכיח כי הוא יכול להחדיר את יינות יקב אלכסנדר לחוגי לקוחות שעדיין לא רוכשים יינות אלו, הן כפרטיים והן כצרכני יין במלונות יוקרתיים, במסעדות ובברי יין.

יורם סיפר פעמים רבות, כי חברו לעבודה בקול ישראל, מני פאר ז"ל, שהיה חובב יין מושבע, היה הראשון שזיהה את יכולותיו בראשית דרכו והמריץ אותו להמשיך ולהמקצע. ממש באותם ימים פגשנו את יורם לראשונה. היינות שלו היוו עבורנו משהו שלא הכרנו קודם. איכות חדשה שלא פגשנו עדיין בארץ. הוא אירח אותנו במרפסת ביתו הישן, עוד לפני שאפילו החל בהקמת היקב, אבל החלומות והחזון כבר פרחו והוא דיבר בהתלהבות על תכניותיו להקמת יקב, מרכז מבקרים, מרכז ללימודי יין ומסעדה. זה נמשך זמן רב, אבל כל מה שהוא חזה אז, קרם עור וגידים ועומד כיום על תילו.

בימים ההם, באמצע שנות התשעים של המאה הקודמת, היו בארץ מעט יקבים. היו אלה הימים בהם החלו לפרוץ בזה אחר זה יקבי הבוטיק שהעלו על נס את האיכות ודחקו לאחור את יינות הפטישים שהכרנו. יורם בהחלט היה חלוץ. לאורך השנים היינו בקשר כלקוחות וכידידים, אם כי היו לנו בתקופה מסויימת גם חילוקי דעות ואי הסכמות על איכותו ומחירו של יין זה או אחר, אבל בסופו של דבר ההערכה ליכולותיו ולאיכות יינותיו נשארה. עם זאת, השתנו הזמנים. נכון, יורם בהחלט היה חלוץ, אבל עם הזמן קמו יקבים נוספים שאיתגרו אותו ותפסו את מקומם המכובד בשוק. נכון, יורם כבר לא לבד, אבל יקב אלכסנדר נמנה בהחלט על קבוצת הליגה העילית של יקבי ישראל. טעימת מגוון היינות במהלך המפגש אימתה שוב את דעתי לגבי מיקום היקב בליגה הזאת.


רשמי טעימה:

סדרת הורים - ליזה סוביניון בלאן 2015
סדרה זאת קרויה על שם ליזה, אשתו של אלכסנדר ז"ל. יין זני, 100% סוביניון בלאן מכרם בן זמרה בגובה 870 מטר מעל פני הים. אהבתי מאד את הארומטיות האפיינית של הזן, אשר בולטים בה במיוחד ניחוחות וטעמי פרי הדר, בעיקר אשכולית, יחד עם אננס, מלווים בריח של דשא קצוץ, כה אפייני לזן הסוביניון בלאן. היין שופע רעננות והוא בעל סיומת ארוחה יבשה. מחירו 100 ש"ח.

אלכסנדר רזרב – רוזה רוז'ה 2015
יין רוזה המבוסס על 40% ענבי מורבדר, 35% ענבי גרנאש ו 25% ענבי סירה, אשר נבצרו מכרמים בכפר שמאי ובכרם בן זמרה. הענבים נבצרו במיוחד להכנת יין רוזה ולא מתוך דימום של תירוש המיועד לייצור יין אדום. לאחר השרייה של כשש שעות בלבד, הועבר התירוש לחביות, תסס והתיישן על שמריו במשך מספר חודשים ולאחר סינון, עוד מספר חודשים במיכלי נירוסטה. אהבתי מאד את צבעו הוורוד המרשים, את אופיו הפרחוני והפירותי ואת רעננותו. לטעמי, מתאים לשתייה כאפריטיף מרענן ביום חם, לפני הארוחה. מחירו 150 ש"ח.

סדרת הורים - סנדרו 2014
ממסך המורכב מששה זנים מכרם בכפר שמאי, 55% קברנה סוביניון, 20% שיראז, 10% פטי וורדו, 5% ארגמן, 5% קברנה פרנק ו 5% סוביניון בלאן. היין התיישן בחביות עץ אלון, מתוכן 60% צרפתיות ו 40% אמריקאיות. קטונתי מלפרש את תרומתם של שלושת הזנים האחרונים, אך ברור לי מאד האופי הבורדולזי של היין. צבע בורדו עמוק, כמעט אטום לחלוטין, גוף בינוני עד מלא, נוכחות יפה על החך, טעמי פרי בשל בליווי שוקולד וטבק מאופקים, עפיצות מרוככת וסיומת מתקתקה ארוכה. יין כלבבי. מחירו 100 ש"ח.



סדרת רזרב - קברנה פרנק 2013
ממסך המורכב מ 90% קברנה פרנק, 5% פטי וורדו ו 5% שיראז מכרמים בכפר שמאי. היין התיישן 24 חודשים בחביות עץ אלון, 60% צרפתיות ו 40% אמריקאיות. מיד עם הלגימה הראשונה, חשתי בעליית מדרגה משמעותית לעומת האדום הקודם. היין מעלה ארומות פירותיות נעימות, אשר מובילות לטעמי פרי דחוס, במיוחד דובדבן, עוצמה, עפיצות מלטפת, חומציות בולטת, אך באיזון מלא עם שאר מרכיבי הנוזל, גוף מלא, ירקרקות מאופקת אופיינית לזן וסיומת ארוכה מענגת. יין משכמו ומעלה. מחירו 150 ש"ח.

סדרת אלכסנדר רזרב - קברנה סוביניון 2013
ממסך המורכב בעיקרו מקברנה סוביניון (94%) ותוספת קלה של פטי וורדו (6%) מכרם בכפר שמאי. היין התיישן כשנתיים בחביות עץ אלון, רובן צרפתיות. כקודמו, יין מרשים ביותר, אשר מציג גוף מלא, פירותיות מודגשת, בליווי תיבול עז, חומציות בולטת, אך בגבולות האיזון הנכון עם שאר מרכיבי היין ועפיצות מאופקת נעימה לחך. לטעמי, דרושות ליין זה עוד מספר שנים עד שיוכל להביע את מלוא עושרו ומורכבותו. למקדימים, מומלץ חידרור של שעתיים לפחות. מחירו 150 ש"ח.

סדרת אלכסנדר הגדול – קברנה סוביניון 2012
ממסך שרובו קברנה סוביניון (90%) בתוספת אחוזים בודדים של פטי וורדו וקברנה פרנק, מכפר שמאי ומכרם בן זמרה. יין עתיר שבחים של רוברט פרקר (90) וירחון היין הנחשב, Decanter. לדברי יורם שלום, הענבים המיועדים ליין זה עוברים מיון ידני מוקפד אשר מביא ליקב את חומר הגלם המעולה ביותר ולכך השפעה ממשית על איכות התוצר הסופי. קטונתי מלהעריך "מיון מוקפד" אבל מבחן התוצאה בכוס היין מרשים ביותר. גוף מלא, עשיר, מורכב, משחרר רבדים חדשים של ניחוחות וטעמים בכל לגימה וכל לגימה מזמינה לגימה נוספת (סימן מובהק לריגוש מיין). לדעתי עוד שנים רבות של השתבחות בפניו. אהבתי מאד. מחירו 320 ש"ח.

סדרת אלכסנדר הגדול – גרנד רזרב 2010
לדברי יורם שלום זאת היא "סדרת הדגל של יקב אלכסנדר, סדרה מצומצמת בעלת איכויות מיוחדות.
היין מופק מענבי כרם מיוחד שניטע בשנת 1978 באזור הפלאטו של דלתון שבגליל העליון". היין מורכב בעיקרו מענבי קברנה סוביניון (70%) בתוספת של אחוזים בודדים מענבי פטי וורדו, קברנה פרנק, שיראז ומורבדר. היין התיישן 24 חודשים בחביות עץ אלון חדשות ולאחר מכן הועבר לחביות עץ אלון חדשות לתקופה של שנתיים נוספות. יורם מכנה זאת "200% עץ חדש". תהליך זה אינו מקובל בדרך כלל בעולם היין, אך זוהי דרכו היצירתית המיוחדת של יורם שלום וכפי שאני אומר תמיד, המבחן הסופי הוא בכוס היין. נציגו של רוברט פרקר העניק ליין הזה ציון 93 ואני מניח שהוא יודע את מלאכתו. לעניות טעמי ודעתי, יש ביין זה סממנים של יין מעולה, אך למרות גילו הרם במונחי יין ישראלי, יליד בציר 2010, הוא זקוק לזמן נוסף או חידרור ארוך על מנת שיבטא את מלוא עוצמתו. תג המחיר שהוא נושא על גבו, 750 ש"ח, עורר תהיות בקרב הטועמים, שרבים מהם אמרו שהעדיפו את היין הקודם וקבלו בהבנה את מחירו (320 ש"ח). עם זאת, היין הזה מיוצר בכמות מוגבלת בלבד ואני בהחלט מקבל את דברי יורם כי יש חוג יפה של חובבי ואספני יין שמאמץ אותו את ליבו ומשמר אותו במרתפו או במקרר היין שלו. לחיים!
לכל הכתבות     הוסף תגובה
שתף: