ביירסו – האזור האופנתי (הנוכחי) של ספרד

מאת חיים הלפגוט | 03/04/2018

עד שנות ה-90 יינות ספרד היו מוכרים בעיקר הודות ליינות ריוחה וגם בגלל התפתחותו של אזור היין ריברה דל דוארו, מסוף שנות ה-90 התווסף פריורט כאזור אופנתי ומאז שנות ה-2000 גם אזור היין ביירסו (Bierzo) עושה כותרות.

ביירסו הוא מחוז יין קטן המוקף הרים בצפון מערב ספרד ואדמתו צפחה וגרניט.

במשך שנים ביירסו היווה את מקור היין האדום עבור השוק השבוי של גליציה ואסטוריאס, שיוצר עבורם ע"י  קואופרטיבים של מגדלי ענבים באיזור ביירסו. כל זה השתנה בתחילת שנות ה-2000 כאשר אלווארו פלסיוס, היצרן האגדי של ל-Ermita בפריורט, החל לגלות התעניינות באזור. פלסיוס היה בין החלוצים שהביאו את אזור פריורט לתשומת לב בינלאומית בשנות התשעים.
למרות שישנם יצרנים מובילים נוספים באזור ביירסו, עדיין יש מי שטוענים כי: "Palacios הוא Bierzo". צריך להבין – כשאלוורו פלסיוס עושה משהו חדש, אנשים מצטרפים.

בשנת 1999, פלסיוס ואחיינו ריקרדו פרז פלסיוס, הקימו בביירזו את יקב Descendientes de J. Palacios. זה היה אתגר עצום מאחר והזן המקומי של ביירסו, המנסיה (Mencia), שמהווה כ-80% מהנטיעות באזור, כמעט לא היה ידוע, אפילו לא בספרד. פלסיוס זיהה כי רוב הכרמים נטועים גפנים בוגרות שניטעו לפני יותר מ- 50 שנה, ולא נדיר למצוא אפילו גפנים בנות מאה שנים ויותר.


החלוצים: אלוורו פלסיוס (מימין) עם אחיינו ריקרדו פרז פלסיוס

בשנת 2000 היו בביירסו רק עשרים יקבים שייצרו 6.5 מיליון בקבוקים וכעבור 16 שנה, בשנת 2016, פועלים כבר 75 יקבים שיצרו מעל 9 מיליון בקבוקים. האזור הנטוע משתרע על 28,000 דונם.

היה מקובל לחשוב כי הזן מנסיה קשור לקברנה פרנק בגלל מאפייני פרי דומים וארומה ירקרקה שניתן למצוא בשניהם. אך בדיקת  DNA שללה זאת והתקבלה המסקנה שמנסיה זהה לענב הפורטוגלי Jaen du Dao. אגב, בביירסו מיוצרים גם יינות לבנים, בעיקר מענבי גודלו ודוניה בלאנקה.


היבוא לישראל:

את היין 'פטאלוס' של Descendientes de J. Palacios מבית אלוורו פלסיוס מביאה ארצה חברת הכרם.

את היינות של Veronica Ortegat ניתן להשיג בארץ אצל היבואן אלדד לוי.

וברשת חנויות דרך היין תמצאו גם מנסיה מאזור ואלדאורס (שגובל באזור ביירסו) מבית טלמו רודריגז.