קליפורניה שוב בוערת: הכרמים, היקבים, המחירים

מאת חיים הלפגוט | 12/12/2017

קליפורניה שוב בוערת. השרפות העכשוויות הן גל שני לשרפות שהיו לפני כחודשיים בנאפה וואלי, סונומה וסנטה רוזה. הן כבר גרמו למותם של 42 אנשים, גרמו נזק רב לכ- 8,400 מבנים כולל 22 יקבים, ביניהם Stags’ Leap Winery ו- Storybook Mountain Vineyards . בשרפה העכשווית, בין השאר, נגרם נזק גם ל-Moraga Estate  בבעלותו של המיליארדר רופרט מרדוק.

התוצאות לתעשיית היין:

1. שריפה של כרמים.
למרות שבכרמים אין צמחים יבשים ולגפנים עצמן יש רטיבות שמונעת שרפתם, חלק מהכרמים נשרפו ובעליהם יצטרכו לטעת מחדש. יעברו 5-7 שנים עד שהפרי שיתקבל מהנטיעות החדשות  יהיה ברמה של הגפנים שנשרפו. רק עם בוא האביב ידעו היקבים אלו כרמים יצאו מכלל שימוש.


תמונות עצובות. קליפורניה 2017

2  . שרפת יקבים, מלאי יין,  מרכזי מבקרים וכו'.
יקבים אשר מאחסנים יינות מבוקבקים ביקב איבדו שנות בציר רבות בשרפות (לדוגמא,  Backbone  Vineyard איבד חמש שנים של יינות מבצירים קודמים).  כמו כן,  נשרפו  שטחי הייצור, חדרי הטעימות, חביות וכו'. הפסקות חשמל שהשרפות גרמו והצטברות חום פגעו קשות בתהליך התסיסה והיישון.


השריפה כילתה הכל. סיגורלו אסטייט, נאפה וואלי

3. זיהום הענבים בעשן.
בגלל הקיץ החם הבציר הקדים השנה ובעת השרפות כ-90% מהענבים כבר נבצרו. הענבים שנשארו על הגפנים היו בעיקר קברנה סוביניון המשמש בעיקר להפקת יינות הפרימיום של נאפה וואלי. פנולים נדיפים אשר נוצרים ע"י העשן חודרים לגפן דרך נקבוביות העלים ומשם לקליפות הענבים. ריחות שמקורם בעשן והמתוארים כצמיגים שרופים, מאפרה וחומרי חיטוי נקשרים למולקולות של סוכר ומתפרקים בתהליך התסיסה ויישון היין.
בשל כך היינן עומד בפני אפשרויות של ויתור על הענבים שנותרו על הגפנים או לייצר מהם יין ברמה נמוכה, אפשרות נוספת היא "החבאת" היינות הפגומים בבלנדים עם יינות תקינים. יינות פרימיום לא ייצאו מזה.


העשן חודר לגפן דרך נקבוביות העלים ומשם לקליפות הענבים.


ומה יקרה למחיר?
לא צפויות להיות עליות מחירים של יינות פשוטים משום שרוב הייצור בקליפורניה נעשה ב-Cenrtal Valley  . יינות הפרימיום, לעומתם, מופקים ביקבים בנאפה ובסונומה אשר הושפעו מהשרפות. עליית מחירי הייצור, ירידה במלאים וקיטון בכמות היין הטוב  גורם לכלכלנים להעריך שמחירי יינות הקצה של האזור יעלו כך שבקבוק שעולה עתה 66 $ עלול להגיע ל-100$ (LA Times, October 14).

אסיים עם אמירה של  גרג קיטשנס, יינן ראשי ביקב דון סבסטיאני, שאולי יש בה להעמיד  את מחיר היין במקום הנכון לעומת האסון שהתחולל: "מחירים של יינות פרמיום עלולים לעלות קצת עבור בציר2017 , אך ההוצאה שווה את התועלת שהיא מביאה לקהילות שנפגעו בשרפות."